Categories: Crypto Sipea

20 de acronime și terminologii despre criptomonede pe care trebuie să le cunoașteți în 2022

Unul dintre cele mai mari buzzwords din spațiul tehnologic în acest moment este Criptomoneda. Atât de mare este incat întreg spațiu al criptomonedelor valorează în prezent 1,89 trilioane de dolari. Dacă piața criptomonedelor ar fi o piață bursieră operată de o țară, ar fi a 18-a cea mai mare bursă după capitalizarea bursieră din lume. Dar foarte puțini știu cum funcționează criptomoneda sau pentru ce este folosită. Potrivit unui sondaj recent realizat de Cardify, doar 16,9% dintre investitorii care au investit in criptomonede „înțeleg pe deplin” valoarea și potențialul criptomonedelor, în timp ce 33,5% dintre cumpărători fie au zero cunoștințe despre spațiu, fie ar numi nivelul lor de înțelegere „în curs de dezvoltare”. Și mai puțini știu despre ecosistemul mai mare care există dincolo de spațiul criptomonedelor, care include Blockchain, Decentralised Finance(DeFi), Web3, Smart Contract și multe altele. În acest articol, va voi prezenta toate terminologiile și jargonul din jurul spațiului criptomonedelor mult mai simplu și mai detaliat folosind anecdote conexe. Să-i dam drumul!

1. Satoshi Nakamoto
Ce modalitate mai bună de a începe decât cu omul care se presupune că este creierul din spatele creării Bitcoin, prima criptomonedă din lume. Mulți oameni din spațiul cripto cred că este un pseudonim care reprezintă creatorul (creatorii) originali ai Bitcoin. Oricare ar fi și oriunde s-ar afla, mort sau viu, numele a făcut istorie ca fiind pionierul celei mai extraodinare inovații tehnologice în acest moment. Având în vedere prețul BTC de astăzi $44,372.48, Satoshi ar fi miliardar. În plus, băiatul sărac (bogat) există, de asemenea, ca un simbol numit Satoshi și în prezent tranzacționează pe Coinmarketcap cu prețul stabilit de $ 0.000412.

2. Blockchain

Blockchain este o combinație de rețele de calculatoare care stochează în mod transparent toate informațiile despre o tranzacție cripto. Vizualizați mai multe serii de blocuri care conțin informațiile într-un spațiu conectat prin lanțuri nesfârșite. Blockchain este tehnologia care alimentează toate tranzacțiile cu criptomonede, pentru că fără ea nu exista criptomonede. Misiunea Blockchain-ului este de a „lupta” cu organizații centralizate și opace, cum ar fi bănci, guvern, avocați, companii de asigurări, etc. și a ne perminte noua, oameni obișnuiți ca tine si ca mine, descentralizarea (financiara), prin urmare, întregul proces de schimb de bani (o poveste clasică gen Robinhood).

3. Bitcoin

După cum probabil ați observat, descentralizarea este în mod ironic tema centrală pentru criptomonedă și niciun alt token, monedă sau terminologie nu reprezintă această temă precum Bitcoin. Bitcoin este un token virtual sau digital care poate fi utilizat numai pe internet. Spre deosebire de monedele fizice, de exemplu dolarul american și lira sterlină din Marea Britanie, care sunt controlate de guvern, Bitcoin este controlat de oricine. Și, la fel ca monedele tradiționale care sunt stocate în portofele fizice, Bitcoin poate fi stocat și în portofele numite portofele digitale. Bitcoin este prima și cea mai valoroasă criptomonedă cu prețul în prezent la $44,372.48, de dolari.

4. Ethereum

Ethereum este a doua cea mai populară și valoroasă criptomonedă, dar are o utilizare mai unică decât Bitcoin. Primul ETH servește ca mediu de schimb și tehnologie în blockchain, unde pot fi construite și alte aplicații descentralizate precum Defi, Smart Contracts, NFT, în timp ce cea de-a doua BTC este utilizată doar ca mediu de schimb. Gândiți-vă la Ethereum ca aurul criptomonedelor și Bitcoin ca la dolar. Ethereum poate fi, de asemenea, menționată ca o monedă alternativă la Bitcoin.

5. Blockchain wallet

Portofelul blockchain acționează la fel ca portofelul fizic, care este folosit pentru a stoca numerar și carduri, cu excepția faptului că Blockchain wallet este folosit online pentru a stoca monede digitale precum Bitcoin, Ethereum, Cardano,Elrond,BNB etc… Este foarte sigur și poate fi accesat doar printr-o cheie unică doar în portofelul online (spre deosebire de portofelul fizic care poate fi „accesat” de oricine).

6. Address

O adresă este un șir de caractere dintr-un portofel care poate trimite și primi criptomonede. Este sinonim cu o adresă din viața reală sau cu un e-mail. La fel ca o adresă fizică în care nu există două case care pot partaja aceleași numere, fiecare adresă de pe blockchain este unică și marchează locația unui portofel.

7. Altcoins

Formă scurtă pentru monede alternative, Altcoins se referă la orice tip de criptomonede, altele decât Bitcoin. Altcoins au fost create pentru a servi un scop mult mai bun pentru utilizatorii de criptomonede decât Bitcoin. Ethereum a fost primul altcoin creat vreodată. Alte exemple de altcoin includ Solana, Bitcoin Cash (care este a 3-a cea mai valoroasă criptomonedă), XRP, Elrond, Polkadot, Luna, Avalanche, Sandbox, Cardano etc.

8. Shitcoins

Shitcoins sunt altcoins care sunt create în mod fraudulos și nu servesc nici o valoare intrinsecă pentru utilizatori. Ele sunt cu adevărat de rahat de acolo si definiția a cuvântului Shitcoins. Exemple de shitcoins includ Safe Moon, Magic Internet Money, Squidgame etc.

9. Cryptocurrency Exchanges

Crypto Exchanges sunt platforme în care proprietarii de monedă digitală pot cumpăra sau vinde monede criptomonedă precum Bitcoin, Ethereum, Polygon, Litecoin Solana și altele asemenea. Există două tipuri de Exchanges crypto:

1. Burse Cripto centralizate Exchanges – Aceste schimburi sunt operate de companii terțe de încredere în cazul în care persoanele fizice au un control redus sau deloc asupra tranzacționării activelor lor digitale. Ele sunt sigure, dar într-un fel de a învinge esența descentralizării. Exemple de schimburi centralizate de criptomonede includ Binance, Luno, Huobi, Coinbase etc.

2. Burse cripto descentralizate – aceste schimburi oferă utilizatorilor control total asupra activelor lor digitale fără a implica nicio terță parte, gândiți-vă la el ca la pachetul de bani pe care îl păstrați sub saltea sau în punctul întunecat al garderobei și utilizați oricând doriți. Exemplele includ Uniswap, PancakeSwap, Kine Protocol, etc.

10. Tokens

Token-urile sunt pur și simplu altcoins care nu au blockchain dedicat, spre deosebire de Bitcoin și Ethereum. Acestea utilizează blockchain-ul existent, cel mai frecvent Ethereum. Ele sunt, în esență, ca niște vagoane care se mișcă o singură dată atașate la un motor de tren. Un mare avantaj în ceea ce privește token-urile este că criptomonedele pot fi create pe un blockchain existent fără a fi nevoie să construiască un blockchain, la fel ca un tren care trebuie să se deplaseze pe șinele de cale ferată fără a fi nevoie să construiască un nou motor de tren.

11. Defi

Defi, prescurtarea de la finanțarea descentralizată, este mișcarea în cadrul criptomonedelor care elimină controlul pe care băncile și instituțiile îl au asupra banilor, produselor financiare și serviciilor financiare. Aceasta elimină comisioanele pe care băncile și alte societăți financiare le percep pentru utilizarea serviciilor lor. Aceasta înseamnă că oricine poate împrumuta, și accesa alte servicii financiare doar prin conectarea la internet, fără a fi nevoie de intermediari precum băncile.

12. Metaverse

Acesta este conceptul spre care gravitează cei mai mulți pasionați de tehnologie și companii (a se citi Facebook sau Meta). Conceptul în care toată lumea va interacționa într-o lume virtuală generată 3D cu avatare sau personaje emoji. Filme precum Ready Player One, James Cameron Avatar și Free Guy au explorat posibilitatea unui Metaverse.

13. NFT (Non-Fungible Tokens)

Token-urile non-fungibile sunt răspunsurile blockchain la lucrările fizice realizate de artiști. Sunt token-uri digitale foarte unice și, spre deosebire de token-urile Fungible, de data aceasta sunt de neînlocuit și pot fi vândute numai de către proprietar. NFT-urile pot fi cumpărate doar cu criptomonede precum spre exemplu Ethereum. Deja, celebritati de top din lume sunt interesate in crearea de NFT versiuni digitale ale operelor lor de artă. Printre acestia se numără fostul CEO Twitter, Jack Dorsey, care și-a vândut tweet-urile pentru milioane in format NFT, legenda baschetului Shaquill O’Neal, care și-a lansat și propriul NFT, cântărețul canadian Justin Bieber și comediantul american de standup Kevin Hart, care au investit amândoi în senzaționalul Aped Yacht Club NFT anul trecut, și alte câteva celebrități.

14. Mining

La fel ca aurul și alte metale prețioase, Bitcoin și alte criptomonede pot fi, de asemenea, minate. Spre deosebire de aceste metale prețioase, aceste minerituri nu se fac în peșteri. Acestea sunt minate (sau produse) folosind o combinație de software și hardware specializat și, uneori, o mare cantitate de energie electrică. Este mult singurul mod în care monedele precum Bitcoin pot fi actualizate pe blockchain.

15. Proof of Work

După cum sugerează și numele, PoW este validarea de care are nevoie un miner pentru a obține dreptul de a actualiza blockchain-ul. Nu este suficient să pui la punct sistemul potrivit pentru a-mi face dreptate, trebuie să si dovedesti prin rezolvarea provocărilor. Exemple de astfel de provocări includ ghicirea unei combinații cu o blocare, rezolvarea unei provocări Rubik și găsirea unui număr aleatoriu. Ideea din spatele Proof of Work este de a evita ca o persoană să preia blockchain-ul.

16. HODL

Aceasta este o definiție a cuvântului „Hold”. Înseamnă „Hold on for Dear Life” Este un sfat pentru toți proprietarii de criptomonede să-și păstreze deținerile cripto sau NFT și să nu vândă în timpul unei scaderi a pietei.

17. Web 3.0

Aceasta viitorul internetului. Web 3.0 este un concept cu adevărat revoluționar, unul bazat pe ideea unui internet descentralizat construit pe un blockchain. Aceasta înseamnă că nu trebuie să vă oferiți datele personale niciunei platforme centralizate precum Google, Microsoft, Amazon și Facebook pentru a vă înscrie pe platforma Web 3.0 Este un salt mare mare de la Web 2.0 până la Web 3.0, care este mult mai interactiv și social. Imaginați-vă accesarea internetului fără permisiunea unui furnizor de servicii de internet pentru a citi acest articol sau chat departe cu oameni online.

18. Smart Contract

Se spune că un contract este un acord care este obligatoriu între două sau mai multe parți terță . Dar imaginați-vă dacă acest contract este creat de un cod de computer care rulează pe blockchain? Acest lucru este un fel de contract care se numește : contract inteligent. Spre deosebire de contractul fizic, nu aveți nevoie de o terță parte pentru a pune în aplicare un contract inteligent. Acesta este stocat public și aplicat automat de blockchain odată ce este creat.

19. Gas Fee

Aceasta este taxa plătită pentru fiecare tranzacție care are loc pe blockchain. Aceste taxe sunt folosite pentru a recompensa minerii care verifica o tranzacție și securizeaza rețeaua. Gas Fee este puterea de calcul necesară pentru a procesa o tranzacție sau un contract. Taxele pentru gaze înseamnă taxa financiară asociată calculelor pentru a efectua cu succes o tranzacție. Taxele de gaz sunt exprimate în gwei, un procent fracționat de eter. 1 gwei este egal cu 0,000000001 eter. Cu cât este mai mare limita de gaz pe care o setați, cu atât mai repede tranzacția va fi verificată și inclusă în blockchain.

20. P2P

Peer 2 Peer este interacțiunea dintre două persoane fără a fi nevoie de o terță parte. Această interacțiune sau tranzacție se face pe o platformă descentralizată. Mențiuni onorabile includ oferta inițială de monede (ICO), Stablecoin, Proof of Stake (PoS), Capitalizarea pieței, înjumătățirea, Hash, Furculița, FUD (Frică, Incertitudine, Îndoială), Aplicație descentralizată (Dapp), Airdrop, ATH (All-Time High), Lichiditate, Cheie publică și privată..

valeriusipea

Recent Posts

Cum te poate ajuta ChatGPT cu gestionarea finantelor personale?

ChatGPT poate oferi sfaturi personalizate pe diverse subiecte financiare, inclusiv bugetare, investiții, gestionarea datoriilor și…

2 ani ago

Tangem unicul si cel mai sigur Cold Wallet

Există numeroase tipuri de portofele hardware pentru pastrarea criptomonedelor in siguranta dar portofelul Tangem nu…

2 ani ago

Cum faci bani din Airdrops gratis?

Afla cum faci bani din airdrop.. Airdrop este o campanie printre deținătorii de criptomonede, care…

2 ani ago

180$ Milioane Bticoin(BTC) aruncati la gunoi din greseala

180$ Milioane Bticoin(BTC) aruncati la gunoi din greseala

2 ani ago

Ti-ai ascultat vreodata vocea interioara?

Se spune ca in interiorul nostru se da o lupta intre doi lupi. Unul este…

4 ani ago

Sunteti designerul propriei vieti.

A fost odata, demult, intr-o tara indepartata, un batran care locuia intr-o casa aflata in…

4 ani ago